OVER

Bart Plugers, geboren te Tongeren in 1997, is een aanstormende Belgische zanger en componist met een voorliefde voor jazz en popmuziek. Zijn passie voor muziek ontstond op zevenjarige leeftijd, toen hij de klassieke gitaar oppakte en die sindsdien nooit meer heeft weggelegd. Later ontdekte hij ook andere instrumenten zoals piano en de elektrische gitaar. De gedrevenheid voor het zingen kwam onherroepelijk tot uiting tijdens zijn studies aan de kunstacademies PIKOH en Musart, terwijl hij in bands speelde en aan eigen songs sleutelde. Jaar na jaar groeide het belang van muziek, totdat er geen weg meer terug was.

Op achttienjarige leeftijd wordt hij toegelaten tot de zangklas van de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Onder de vleugels van de iconische vocalist en componist David Linx groeit Bart uit tot een veelzijdig performer en componist met een uitgesproken stijl en een dynamische muzikale persoonlijkheid. Zijn liefde voor geïmproviseerde en minimalistische muziek brengt hem naar de Haute École de Musique de Lausanne (Zwitserland), om er een jaar lang te studeren bij grootheden als Susanne Abbuehl en Emil Spanyi. In 2020 behaalt hij met onderscheiding zijn masterdiploma in jazz performance na studies bij David Linx, Diederik Wissels, Stéphane Galland en vele anderen.

Bart heeft onlangs met grote onderscheiding een master in jazzpedagogie en compositie afgerond aan de gerenommeerde Hochschule der Künste Bern in Zwitserland. Daarbij werd hij geïnspireerd door enkele van ‘s werelds beste musici, zoals Andreas Schaerer, Jim Black, Django Bates, Ralph Alessi, Tom Arthurs, Colin Vallon en talloze anderen.

Als componist is Bart actief met het schrijven en arrangeren van muziek voor zijn eigen projecten en voor andere musici. Hij heeft muziek geschreven voor kleine en grote ensembles in verschillende vormen, met uitvoeringen in diverse settings. Hij is actief als songwriter voor verschillende singer-songwriters en theaterprojecten. Een recent hoogtepunt is de creatie van songs voor het ‘Concours Européen de la chanson philosophique’, op tournee doorheen Europa gedurende 2019-2021.

Als docent deelt Bart sinds 2016 zijn enthousiasme voor muziekpedagogie. Hij heeft lessen zangtechniek, interpretatie en songwriting gegeven aan studenten en professionals van alle niveaus en leeftijden. Hij heeft het plezier voor het leiden van koren ervaren, evenals het organiseren van masterclasses en concerten. Tussen 2016-2017 was hij actief in het muziekcentrum MyUSIC te Ternat en later gaf hij les aan de jazz-pop-rock zangafdeling van de Genkse Academie voor Kunst in 2019-2020. Bart geeft momenteel privé zangles in Bern.

Als performer is Bart te zien in verschillende settings, van solo tot bigband. Zijn muzikale veelzijdigheid manifesteert zich doorheen verschillende muziekgenres, waaronder klassiek, indie en elektronische muziek. Hij heeft masterclasses genoten van Norma Winstone, Leïla Martial, Fay Claassen, Kurt Elling, etc. Bart heeft het podium gedeeld met gerenommeerde artiesten zoals Sheila Jordan, Marilyn Mazur, Wolfert Brederode, Øyvind Hegg-Lunde, Isabelle Olivier, Matthieu Michel, David Linx, Susanne Abbuehl, Fabrice Moreau en anderen. Als tenor van het Cinematic Art Choir toerde Bart langs de grootste Europese podia met filmmuziekgiganten James Newton Howard (2017) & Hans Zimmer (2016-2017). Op uitnodiging van de Zwitserse ambassade trad Bart samen met gitarist Eliott Knuets op voor Zijne Majesteit Koning Filip en Hare Majesteit Koningin Mathilde van België en Zijne Excellentie de President van de Zwitserse Confederatie Ignazio Cassis in Bozar (Brussel) tijdens het officiële staatsbezoek op 25 november 2022.

Het debuutalbum Blossom and Blasphemy is op 23 september 2022 op het Duitse label Double Moon Records/Challenge Records International verschenen als onderdeel van de Jazz Thing Next Generation serie. Het album werd warm onthaald door de (inter-)nationale pers.